Old PC games you have run on your new system?

Discussion in 'Video Games and Technology' started by DaggersRage, Dec 15, 2009.

  1. DaggersRage

    DaggersRage Autistic bastard.

    Joined:
    Jan 10, 2007
    Posts:
    3,606
    Trophy Points:
    151
    Likes:
    +0
    Hey guys!

    I've been going though hell & a hand basket just trying to get some of those old nostilga PC games, like DOS ones to run on my super duper awsome up to date Win Vista system (The Win Vista part itself not being super duber awsome). I've gotten some games to work, like Deus Ex but most others not, like X-Wing Alliance and Freespace 2.

    Now I'm not asking advice on how to get those two particular games to work, but I am wondering what sort of tricks anyone else has done to get their old games (like DOS or Win 95) titles to work your current system. Like if there where any DOS emulators used for example.

    I use to run X-Com on one of my computers, but the game itself moved incredabily fast. I had a handy tool on my PC that would throttle down the processor speed (or something to that effect) to help me run the game naturally. Its a nifty tool that I still use to this day and Ill see later on if I can find a link for it.
     
  2. Paladin

    Paladin Have Zord, Will Travel

    Joined:
    Jan 27, 2003
    Posts:
    6,009
    News Credits:
    6
    Trophy Points:
    232
    Location:
    Detroit- It's a shithole full of people who steal
    Likes:
    +18
    Ebay:
    Twitter:
    Painkiller.


    STILL one of the best FPS I've ever played.
     
  3. DaggersRage

    DaggersRage Autistic bastard.

    Joined:
    Jan 10, 2007
    Posts:
    3,606
    Trophy Points:
    151
    Likes:
    +0
    Man, and I call myself a huge fan of FPS but I missed out on Painkiller. Twin Twist's avatar should lash me for that (now watch him change it).

    Was OS did Painkiller go for, Win 2000 or Win XP? Does it still work on Win Vista if ya know by any chance?
     
  4. Paladin

    Paladin Have Zord, Will Travel

    Joined:
    Jan 27, 2003
    Posts:
    6,009
    News Credits:
    6
    Trophy Points:
    232
    Location:
    Detroit- It's a shithole full of people who steal
    Likes:
    +18
    Ebay:
    Twitter:
    Well, I'm running Vista and I can play Painkiller... so I'm going out on a limb and saying it'll work.


    Get it; there's a Triple Dose pack that contains 3 versions of the game and goes for about twenty bucks nowadays. Awesome deal.
     
  5. MoeSizzlac

    MoeSizzlac Newb Customizer

    Joined:
    Aug 11, 2008
    Posts:
    499
    Trophy Points:
    81
    Likes:
    +0
    Total Annihilation for Win95. Great for killing time and little machines.
     
  6. process

    process Hanlon's razor Veteran TFW2005 Supporter

    Joined:
    Dec 1, 2008
    Posts:
    7,733
    News Credits:
    35
    Trophy Points:
    272
    Likes:
    +167
    Ebay:
    On my XP machine:

    Mechwarrior 2
    SkyRoads
    Spectre VR
    Tunneler

    I've gotten these to work using a combination of compatability mode and game-specific 3rd party patches.
     
  7. DaggersRage

    DaggersRage Autistic bastard.

    Joined:
    Jan 10, 2007
    Posts:
    3,606
    Trophy Points:
    151
    Likes:
    +0
    ^^^ Nuh uh!!! You didnt play Specter VR! I'm the only person I've ever known to player Specter VR!

    Kidding of course :D 
     
  8. Prowl

    Prowl Well-Known Member

    Joined:
    Jul 12, 2002
    Posts:
    18,619
    News Credits:
    32
    Trophy Points:
    287
    Likes:
    +34
    I actually found my old copy of Freelancer (the one given to us by MS). Interestingly enough, it was in my old Celica, and the guy who bought it from us had a severe drunk-driving accident, and the car was totalled. My mom was worried that some important things might have been left in the car, so she went to the junk shop and found the Freelancer box with the game inside.

    I have never played the game, since we were so busy with the cinematics. Now that I play it, it's not really bad at all.

    I've been trying to install the old Gold Box D&D games, but the hassle of running them slow is too much. But Holy Shit those games sucked my time. I miss them.
     
  9. Aaron

    Aaron Master of Crystalocution Moderator Content Contributor

    Joined:
    Jul 1, 2002
    Posts:
    21,681
    News Credits:
    1
    Trophy Points:
    307
    Likes:
    +1
    Twitter:
    Starflight.

    1986 sounds and graphics rock.
     
  10. metcar

    metcar mmm donut!

    Joined:
    Jul 5, 2007
    Posts:
    196
    Trophy Points:
    56
    Likes:
    +0
    well i used to play elderscrolls arena and daggerfall on my pc using dosbox and indiana jones and the fate of atlantis using scummvm but those were on windows xp and i'm on 7 now so i don't know if they'd still work
     
  11. Prowl

    Prowl Well-Known Member

    Joined:
    Jul 12, 2002
    Posts:
    18,619
    News Credits:
    32
    Trophy Points:
    287
    Likes:
    +34
    Fucking amazing game. And quite the single reason why games like Mass Effect are so appealing to me, thanks to that little beauty.
     
  12. Hand Of Omega

    Hand Of Omega Well-Known Member

    Joined:
    Jun 16, 2009
    Posts:
    1,102
    Trophy Points:
    126
    Likes:
    +0
    'Aliens vs Predator 2', 'SWAT3', 'Unreal 2003', 'The SIMS'. There was also a really old game to do with zombies, but 'Doom-esque', that I tried, it didn't even have mouse support. Can't remember what it was.
     
  13. Aaron

    Aaron Master of Crystalocution Moderator Content Contributor

    Joined:
    Jul 1, 2002
    Posts:
    21,681
    News Credits:
    1
    Trophy Points:
    307
    Likes:
    +1
    Twitter:
    I'm not certain, but I'd say it is really the first open-ended game. Sure there is a bit of an end-state, and a way to win, but it is all about exploration and finding stuff.

    Though I've never "won" the game.
     
  14. grimlock1972

    grimlock1972 "No Mas" My Wallet

    Joined:
    Apr 20, 2009
    Posts:
    18,195
    News Credits:
    2
    Trophy Points:
    262
    Likes:
    +57
    Lords of the realm 2 up until the cd got too scratched to run XD I found it at a goodwill store and have not been able to locate another copy :( 
     
  15. David

    David . TFW2005 Supporter

    Joined:
    Jul 1, 2002
    Posts:
    1,555
    News Credits:
    1
    Trophy Points:
    207
    Likes:
    +2
    Colonization is always the first game I put on my system.
     
  16. tikgnat

    tikgnat Baweepgranaweepninnybong. TFW2005 Supporter

    Joined:
    Jul 2, 2002
    Posts:
    23,677
    News Credits:
    2
    Trophy Points:
    422
    Location:
    Beneath the Loft, London, UK
    Likes:
    +1,592
    Ebay:
    Twitter:
    Pre Windows 95 games I'm regularly booting up on XP,

    Ultimate DOOM (no sound support)
    Final Doom (This was a post Win 95 version, so it has higher res graphics, but no mouse support! WTF ID?)
    Duke Nukem 3D (fucking awesome game!)

    If I remember correctly these work fine but have copy protection, which makes it a pain to find the manual and correct 'page 6 para 3 line 4 word 6?'

    Cannon Fodder (awesomely sweet and still rock solid)
    Flashback (still never finished this)

    I've also played a bunch of older games but these have had real issues part way into the game.

    Starlancer (game freezes a few missions in)
    Strike Commander (Freezes a few missions in annoyingly)
    Wing Commander 2 (Freezes once in a mission I think)

    Frontier Elite 2 doesn't want to work at all.... :( 

    There are others as well but I can't remember off the top of my head.
     
  17. Prime'06

    Prime'06 Well-Known Member

    Joined:
    Jul 12, 2006
    Posts:
    120
    Trophy Points:
    96
    Likes:
    +0
    Mostly done via DOSBox:

    Arctic Adventure
    Cannon Fodder
    Commander Keen
    Cosmo's Cosmic Adventure
    Dark Ages
    Duke Nukem
    Monster Bash!
    One Must Fall 2097
    Police Quest
    SkyRoads
    Star Goose
    Wacky Wheels
     
  18. jorod74

    jorod74 Psycholagnist (Ret.)

    Joined:
    Feb 8, 2007
    Posts:
    7,559
    News Credits:
    2
    Trophy Points:
    176
    Likes:
    +2
    Ebay:
    I have had trouble with every copy of DOSBox i have ever gotten.
    it does a weird thing like ignore my keyboard and stuff.
    yet, I bought Redneck Rampage and a couple other games from GOG and they use DosBox to run the games. odd.

    I have played CivII on my Vista Machine.
    it took some effort, but i did get that old Sid Meir Shogun game to run (extremely fast) on this machine as well.
    But i quit using it tp play Shogun Total War.

    I wish i could "borrow" my friend's old Dune RTS, Gabriel Knight and that D&D castle building game Stronghold to see if they would work.

    I forgot, I have Rise of the Triad running on this Vista machine with no probs.
     
  19. RabidYak

    RabidYak Go Ninja Go Ninja Go

    Joined:
    Nov 28, 2003
    Posts:
    8,467
    Trophy Points:
    232
    Likes:
    +31
    I played TA regularly from release up until SupCom came out, so far ahead of its time that its own sucessor is the only game in the RTS genre that caught up with it.

    Nobody noticed, but Meier recently remade Colonization with the Civ4 graphics engine.

    Your still using the original executables? Get rid of those and feed the Wad files to something like zDoom, Chocolate Doom or Doomsday.

    ...and EDuke32 for that.
     
  20. Noizemaze

    Noizemaze Ken

    Joined:
    Feb 5, 2008
    Posts:
    3,357
    News Credits:
    5
    Trophy Points:
    151
    Likes:
    +5
    Freespace 2 works on my XP machine and I had my original XCom running on DosBox at one point. Recently I got Megaman Legends running, though the cutscenes don't sync with the audio. The one game I just can't get to run is System Shock 2. I know it should work but I think something is up with my copy.
     

Share This Page